Rik Looijen | Cultuur
blog, rik, reclame, marketing, creatieve, creative, schrijven, student, copywriting, student
126
post-template-default,single,single-post,postid-126,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Cultuur

Dat het niet kennen van een andere cultuur voor ongemakkelijke situaties kan zorgen is denk algemeen bekend. Volgens mij kan bijna iedereen zich wel een situatie voor de geest halen.

Zelf weet ik nog heel goed dat mijn moeder een keer bijna is meegenomen door een douanier op een vliegveld in Tunesië, nadat ze mij een corrigerend tikje gaf.

Dit tikje was overigens ongetwijfeld terecht. Op vakantie gaan was niet bepaald mijn strong suit en een vliegreisje betekende dat ik de hele dag als een ongeleid projectiel met 180 km/u over de vliegvelden schoot. Zo ook die dag. Zo hyper als 10 duracel konijnen bij elkaar stond ik te stuiteren toen we het vanuit het vliegveld naar de paspoortcontrole gingen.  De rij die hier stond was niet bepaald aan mij besteed.

Om te zorgen dat ik niet kwijt zou raken moest ik naast mijn moeder blijven staan. Dit ging prima voor de eerste 1,5 seconde. Daarna besloot ik de eerste beste prikkel achterna te schieten en dus weg te lopen uit de rij. Niet erg handig natuurlijk.

Gezien luisteren niet werkte kreeg ik dus een corrigerend tikje van mijn moeder. Een Islamitische douanier zag dit en werd woedend. Een vrouw kon toch niet zomaar een man slaan, ook al ben ik haar kind. Mijn moeder, inmiddels redelijk uitgeput en geïrriteerd bond niet bepaald in. Met als gevolg dat er een heuse Mexican Standoff plaatsvond tussen de douanier en mijn moeder.

Gelukkig had de douanier een goede dag en mochten we uiteindelijk zonder al te veel problemen door. Eind goed al goed, maar dit had natuurlijk ook makkelijk anders kunnen eindigen.

Niet alleen in persoonlijke sferen kan het niet begrijpen van culturen grote impact hebben op het resultaat. Ook in de zakelijke wereld kan het ontbreken van voldoende research grote gevolgen hebben. Op mijn opleiding ben ik bijna dood gegooid met waarschuwingen hierover en zijn er meerdere vakken gewijd aan dit onderwerp.

Juist daarom is het toch onwaarschijnlijk (grappig) om te zien dat het soms nog steeds zo mis kan gaan. Zo zag ik eerder deze week een artikel op facebook van het plaatselijke nieuws uit Nijmegen.

In Nijmegen is schijnbaar een nieuwe vestiging van de brillenzaak Eye Wish geopend. En dat moest natuurlijk gevierd worden. Ongetwijfeld heeft Eye Wish een aantal marketeers zitten die voor dergelijke openingen leuke dingen bedenken.

Volgens het artikel, werden kosten nog moeite gespaard om iedereen te laten weten dat er een nieuwe Eye Wish in het centrum van Nijmegen zit. Hoe zorg je dat je opvalt? Juist, met ballonnen.

Voor het geval je niet zo’n logofiel bent als ik; het logo van Eye Wish bestaat uit de kleuren geel en zwart. En dat waren de ballonnen dus ook. Op zich niks mis mee zou je denken als je niet uit Nijmegen komt.

De plaatselijke bevolking is het daar echter niet mee eens. Tussen Nijmegen en Arnhem heerst, in ieder geval op voetballend gebied, een heuse rivaliteit. Nijmegen heeft NEC (als je een Nijmegenaar de kast op wilt krijgen spreek je dit uit als NEK) en Arnhem heeft Vitesse. En laten de kleuren van Vitesse nou uitgerekend dezelfde zijn als die van Eye Wish.

Gevolg de geel zwarte ballonnen, die in ongeveer elke andere plaats in Nederland voor een leuke opening zouden zorgen, maakten niet bepaald positieve gevoelens los bij het gros van de Nijmegenaren. Oftewel de halve stad in rep en roer.

Ik ben zelf geen groot voetballiefhebber maar ben toch wel bekend met bepaalde rivaliteiten binnen het voetbal. Gezien het feit dat voetbal volkssport nummer 1 is in Nederland is het niet heel tactisch om hier geen rekening mee te houden.

Het zal uiteindelijk allemaal wel meevallen, maar echt handig is het niet. NEC supporters zullen de scheids die een verkeerde beslissing neemt nog steeds een bril toewensen. Dit zal er echter geen van Eye Wish zijn.

 

No Comments

Post a Comment