Rik Looijen | Feiyutech SPG C: Step up your mobile photo- & videogame!
blog, rik, reclame, marketing, creatieve, creative, schrijven, student, copywriting, student
696
post-template-default,single,single-post,postid-696,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Feiyutech SPG C: Step up your mobile photo- & videogame!

Feiyutech is een van de merken die zorgt dat gimbals tegenwoordig voor iedereen betaalbaar zijn. Tot voor kort waren dit soort stabilizers enkel voorbehouden aan professionals en/of mensen met een hele diepe zakken, maar nu kun je deze gimbal al voor zo’n €100 krijgen. Mocht je geen idee hebben wat een gimbal precies doet en waarom je dit in godsnaam zou moeten kopen; dit apparaat gebruikt een combinatie van motoren en gewichten om te zorgen dat je telefoon gestabiliseerd wordt terwijl je loopt/rent/fietst/etc. Hoeveel verschil dit maakt zie je in de video hieronder waarin ik het apparaat heb getest. spoiler: het verschil is enorm!  

 

 asdf

Bouwkwaliteit & Design

De eerste indruk is goed! De gimbal is gemaakt van geanodiseerd aluminium en is speciaal ontworpen voor smartphones. Kijkend naar de meegeleverde gewichten lijkt de fabrikant met name de iPhone in zijn achterhoofd te hebben gehad, de meegeleverde gewichten passen namelijk precies bij de iPhone modellen van die tijd.

Het apparaat is echter voor allerlei smarpthones geschikt, dus mocht je geen iPhone hebben dan maakt dat niks uit & is de gimbal gewoon goed te gebruiken!

De gimbal is handzaam en weegt (zonder telefoon 416 gram). Dit zorgt ervoor dat de gimbal lekker in de hand ligt en je het idee hebt dat met een product van goede kwaliteit te maken hebt. Aan de andere kant is die compact en licht genoeg dat je ‘m zo in je tas kan gooien en mee kan nemen. Kortom qua design, formaat en gewicht is de gimbal op het eerste oog veelbelovend.

 

 

 

De knoppen aan de zijkant voelen goed aan en over het algemeen is de bouwkwaliteit van deze telefoon erg goed. Aan het design is duidelijk aandacht besteed en de mi a1 doet op dit gebied an ook nagenoeg niet onder voor de flagship modellen van de grote fabrikanten.

In de doos

De Feiyutech komt in een mooie verpakking en is direct te gebruiken. Naast de gimbal wordt de Feiytech SPG geleverd met een herlaadbare 3000 mAh batterij, micro usb lader, extra gewichten en mooie opberg/meeneem etui.

Het is erg mooi om te zien dat er een etui wordt meegeleverd, want op deze manier kun je de gimbal zo in je rugzak gooien. Het ontbreken van deze opberghoes was een puntje van kritiek van gebruikers bij de eerdere generatie. De etui zelf is gemaakt van een soort materiaal dat het meest doet denken aan neopreen en is vuil afstotend.

Het is erg mooi om te zien dat er een etui wordt meegeleverd, want op deze manier kun je de gimbal zo in je rugzak gooien. Het ontbreken van deze opberghoes was een puntje van kritiek van gebruikers bij de eerdere generatie. De etui zelf is gemaakt van een soort materiaal dat het meest doet denken aan neopreen en is vuil afstotend.

Performance

De batterij is gemakkelijk op te laden met de meegeleverde oplaadkabel en gaat bovendien ontzettend lang mee. Hoeveel uur je precies kan filmen hangt af van de omstandigheden en de mate waarin de motoren moeten werken. De batterij ging bij mij in ieder geval bij mij meerdere uren mee.

De batterijduur is zo goed dat ik er niet eens aan gedacht hebt om het te testen. Exacte cijfers kan ik niet geven (volgens het internet gaat een volle batterij zo’n 7 uur mee), maar je hoeft dus absoluut niet bang te zijn dat je halverwege de dag zonder stroom komt te zitten.

Gebruik

De gimbal is erg makkelijk in gebruik. Zelfs voor mensen die nog nooit eerder met een stabilizer hebben gewerkt is het vrij simpel om de gimbal aan de praat te krijgen en er mee aan het werk te gaan. De set-up kost een minuutje of 2 en wordt duidelijk uitgelegd in de bijgeleverde handleiding. Het mooie van een gimbal is dat deze niet perfect uitgebalanceerd te zijn om toch goed te werken. Hoe beter de balans hoe minder de gimbal hoeft te werken, maar het is niet erg als de gimbal niet helemaal in balans is.

Perfect uitbalanceren kan soms behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Het feit dat dit niet noodzakelijk is maakt dat je de gimbal heel snel er bij kan pakken om bijvoorbeeld een mooi filmpje te maken van die fijne piste afdaling zonder dat je vrienden 10 minuten op je staan te wachten terwijl jij staat te klooien met de set-up.

Het maken van stabiele beelden vereist dus bijna geen skills. Zodra je ook aan de slag gaat met de andere modes die de SPG te bieden heeft wordt het iets ingewikkelder. De joystick spreekt redelijk voor zich, maar zodra je aan de slag gaat met de pan & tilt mode wordt het iets lastiger. Met name het onthouden van de verschillende modes kan lastig zijn, maar na een paar uurtjes oefenen kom je al een heel eind.

Ik adviseer je om, zeker als je geen ervaring hebt met stabilizers, alles lekker uit te proberen, je komt er vanzelf achter wat je beelden mooier maakt en welke functies je daarbij helpen. Onthoud in ieder geval door (als de gimbal aanstaat en gestabiliseerd is) 3x op de mode knop te drukken activeer je de selfie stand;).

Software

Wil je echt het maximale uit de Feiyutech SPG willen halen dan kun je de ‘FeiyuOn app’ downloaden (iOS & Android). Deze app geeft je volledige controle over de gimbal. Je zal even door het gebrekkige Engels heen moeten kijken, maar dan kun je wel alles instellen.

Zo kun je aan de slag met verschillende camerainstellingen als kleur en flits, maar is het ook mogelijk om de motorinstellingen van de gimbal te wijzigen. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe snel de gimbal draait om zo je perfecte shot te creëren.

Daarnaast kun je met de app draadloos je telefoon bedienen. Hierdoor kun je met de knoppen op de gimbal switchen tussen verschillende foto/video modi op je telefoon en kun je beginnen/stoppen met openemen. Zelf denk ik niet dat ik de app veelvuldig zal gebruiken, maar het kan handig zijn als in omgevingen waarin je de gimbal constant standby wil hebben, maar niet de hele tijd hoeft te filmen (ik moet zelf gelijk denken aan wintersport).

Er zit zelfs een face tracking mogelijkheid in de app, met name in selfiemode kan deze erg handig zijn, maar ik heb het idee dat de facetracking op dit moment nog niet helemaal vlekkeloos werkt. Desalniettemin een leuke feature!

Conclusie

Flikker je selfiestick in de prullenbak en kopen dit ding! Oké, zonder gekheid, als je niet geeft om het maken van leuke filmpjes, mooie panoramafoto en een hele stabiele hand hebt voor je foto’s is het misschien een beetje over-the-top. Anders is de Feiyutech SPG C zijn geld absoluut waard.

Het verschil in de filmpjes is enorm en voor de prijs van net boven de €100,- hoef je ‘m ook niet te laten liggen. Voeg daar aan toe dat het een kwestie van seconden is om het apparaat up-and-running te krijgen en je ‘m bovendien heel gemakkelijk kan meenemen en de keuze lijkt snel gemaakt. Zeker met de toenemende camerakwaliteit van smartphones zie ik een hoop kansen voor smarpthone gimbals.

Hij heeft bij mij in ieder geval een plaatsje in mijn (camera) tas verworven en gaat vanaf nu elke vakantie mee!

Vind jij het nou ook tijd om je foto- en videogame naar een hoger level te tillen? Dan raad ik je aan om deze gimbal in overweging te nemen. Hij is onder andere te bestellen via gearbest. Klik daarvoor op deze link.

No Comments

Post a Comment